Proces van restauratie kent vele aspecten

De doelstelling was om zoveel mogelijk monumentale waarden te behouden en uitbreidingen, zoals de orangerie in de tuin, te laten aansluiten bij de bestaande waarden. Dit oog voor detail is zichtbaar in de uitvoering van nieuwe kozijnen en deuren volgens oorspronkelijk ontwerp, het zinkwerk buiten en het veelvuldig gebruik van hardsteen voor dorpels/ vensterbanken en dergelijke. In de badkamers treft u een subtiele verwijzing naar het verleden van het gebouw met logo’s van de koffiemerken. Alle vloeren zijn voorzien van een Eiken toplaag en behandeld met een beschermende matte lak. 

Bij de restauratie en verbouwing is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en ecologische materialen, zoals houtvezelplaten voor isolatie en kalkverf voor de afwerking van de wanden. Daarnaast is er in veel appartementen gebruik gemaakt van wandverwarming. Dit type verwarming zorgt voor een gezond & comfortabel leefklimaat en is daarnaast erg goed voor het behoud van het Rijksmonument. Waar mogelijk en toegestaan, is gebruik gemaakt van dubbel glas. Elk appartement beschikt daarnaast over een via internet bereikbare thermostaat, zodat u de verwarming waar ook ter wereld via uw smartphone kunt bedienen en onnodig stoken kan worden voorkomen. De toegepaste verlichtingsarmaturen, zijn zoveel mogelijk voorzien van LED lichtbronnen. . 

Zoals gezegd maken al deze maatregelen het volgens de gemeente ‘s-Hertogenbosch een van de meest duurzaam uitgevoerde monumentale restauraties van de afgelopen jaren.

Hoe het was

Hieronder enkele beelden uit de bouwhistorische notitie (februari 2016)

van de Gemeente 's-Hertogenbosch.

De drie Mollen - kavel.png

Detail van de grootschalige basiskaart (links), luchtfoto uit 2015 (midden). Op de foto rechts is in het rood het voorhuis te zien, blauw is de achterbouw. De gele aanbouw stamt uit 1962.

 

De werkzaamheden

het eindresultaat

Ook benieuwd naar het eindresultaat? Kijk dan verder bij de uiteenzetting per appartement

 

Duurzaamheid

 
 

Het pand had 0,0 % isolatie, daar moest wat aan gebeuren om modern wooncomfort te bereiken. Er is gekozen voor een ‘damp-open isolatiesysteem’. Hiermee wordt voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan in het gebouw. Traditionele isolatiematerialen, zoals houtvezelplaten, helpen hierbij. Daarnaast is op een aantal plaatsen wandverwarming aangelegd. Dat heeft een hoog rendement en zorgt voor een comfortabele warmte in huis. Waar mogelijk wordt dubbel glas geplaatst. Deze maatregelen zullen tot een relatief hoog isolatieniveau leiden en dus zal uiteindelijk het energielabel met sprongen vooruit gaan. En het wooncomfort uiteraard ook!

 
IMG_0094.JPG
IMG_0093.JPG
IMG_0096.JPG

Muurverwarming + leem