Voormalige koffiebranderij krijgt nieuw leven

 

De Drije Swarte Mollen aan de Hinthamerstraat 192 is een uniek Rijksmonumentaal pand met een rijke historie in het centrum van 's-Hertogenbosch. Sinds de oprichting in 1818 van Koffiebranderij De Drie Mollen, is het pand altijd in gebruik geweest als branderij en als woonhuis van de familie Sweens. Het bedrijf is jaren geleden verkocht aan United Coffee, maar nog steeds worden er koffiemerken verkocht die zijn ontstaan bij de Drie Mollen, zoals bijvoorbeeld Gala koffie.

 

Vanaf 2016 is het gebouw onder architectuur van Sibo de Man van ODM Architecten volledig gerenoveerd en zijn er 6 luxueuze appartementen en een achterhuis gerealiseerd ten behoeve van de verhuur. Alle met een hoog afwerkingsniveau en veel comfort. Daarnaast is er een zelfstandige kantoorruimte gecreëerd en de oude koffiewinkel wordt in ere hersteld. De restauratie heeft in nauwe samenwerking met de Monumentencommissie ’s-Hertogenbosch plaatsgevonden.

De restauratie van De Drie Mollen is één van de meest duurzaam uitgevoerde monumentale restauraties van de afgelopen jaren.
— Gemeente 's Hertogenbosch

De doelstelling was om zoveel mogelijk monumentale waarden te behouden en uitbreidingen, zoals de orangerie in de tuin, te laten aansluiten bij de bestaande waarden. Dit oog voor detail is zichtbaar in de uitvoering van nieuwe kozijnen en deuren volgens oorspronkelijk ontwerp, het zinkwerk buiten en het veelvuldig gebruik van hardsteen voor dorpels / vensterbanken en dergelijke. In de badkamers treft u een subtiele verwijzing naar het verleden van het gebouw met logo’s van de koffiemerken. Alle vloeren zijn voorzien van een Eiken toplaag en behandeld met een beschermende matte lak. 

Bij de restauratie en verbouwing is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en ecologische materialen, zoals houtvezelplaten voor isolatie en kalkverf voor de afwerking van de wanden. Daarnaast is er in veel appartementen gebruik gemaakt van wandverwarming. Dit type verwarming zorgt voor een gezond & comfortabel leefklimaat en is daarnaast erg goed voor het behoud van het Rijksmonument.

Waar mogelijk en toegestaan, is gebruik gemaakt van dubbel glas. Elk appartement beschikt daarnaast over een via internet bereikbare thermostaat, zodat u de verwarming waar ook ter wereld via uw smartphone kunt bedienen en onnodig stoken kan worden voorkomen

De toegepaste verlichtingsarmaturen, zijn zoveel mogelijk voorzien van LED lichtbronnen. Al deze maatregelen maken het volgens de gemeente ‘s-Hertogenbosch een van de meest duurzaam uitgevoerde monumentale restauraties van de afgelopen jaren.

Historie in ere hersteld

De Drie Mollen bestaat eigenlijk uit twee panden, met hun oorsprong in de 16e en 17e eeuw. Deze panden werden in 1818 aangekocht door de familie Sweens. Deze familie bouwde vanaf 1818 haar koffiebranderij ‘De drie Mollen’ uit tot de op een na grootste van Nederland. Deze branderij bevond zich achter het woonhuis, aan de Willemskade. In De Drie Mollen, waar de familie woonde, bevond zich ook een koffiewinkel.

Begin 1900 gaf de familie opdracht om de beide panden te voorzien van een gezamenlijke voorgevel. Waarschijnlijk was Ed. Cuypers hiervan de architect. De voorgevel is opgebouwd in neorenaissance stijl, in de winkelpui zijn Art Nouveau elementen aangebracht. De familie Sweens had ook een koffiewinkel in de Drie Mollen, dat interieur is nog volledig intact en heeft ook een monumentale status gekregen. In het pand zijn veel originele elementen uit de verschillende bouwperioden bewaard gebleven. In de loop der tijd kwamen er nog verschillende uitbouwen bij, zoals een serre en kantoren.

De koffiewinkel was nog tot 2013 in bedrijf. De productie van koffie was al sinds 1985 uit ’s-Hertogenbosch verdwenen en verplaatst naar Bolsward. Inmiddels is Koffiebranderij De Drie Mollen overgegaan in Japanse handen. Maar het pand aan de Hinthamerstraat, woonhuis van de familie die aan de wieg stond van deze succesvolle onderneming, is intact en krijgt dus een nieuwe toekomst. Zo blijft een belangrijke herinnering aan de economische geschiedenis van ’s-Hertogenbosch bewaard.